Yukarı
Git
⇧
TARİHÇE
Tatko, Goodyear Tire and Rubber Company Türkiye Distribütörü olarak ticari faaliyetlerine başladı.
Tatko, Chrysler birleşmesinden önceki Dodge Brothers otomobillerinin Türkiye’deki dağıtım işine atıldı.
Tatko, Ankara Kayseri Demiryolu yatağı inşaatını üstlendi ve Türkiye’de demiryolu inşaatında ilk kez mekanik ekipmanlar kullanan şirket oldu.
Tatko, Türk tarım sektörüne, Caterpillar ve Case traktörlerini, harman makinalarını ve diğer zirai ekipmanlarını sundu.
Tatko’nun temsilcisi olduğu Curtis Wright, Türkiye’de Hawk avcı uçaklarının üretimi için Türk hükümeti ile anlaşma imzaladı. Tatko ayrıca Sperry Equpiment ve Irving uçaklarının temsilciliğini de üstlendi.
İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan hammadde sıkıntısı lastik sanayisini önemli ölçüde etkiledi. Bu yıllarda Tatko’nun kurduğu kauçuk ve lastik kaplama tesisi daha sonra Goodyear Lastik Fabrikasına dönüştürüldü ve 1967 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdü.
Savaş sonrası dönemde Tatko, değişik kullanım alanları ve kapasiteleri olan Dodge ve Euclid kamyonları ile Türkiye’nin altyapısının oluşturulmasına katkıda bulundu.
Tatko, İzmit’e Goodyear Lastikleri T.A.Ş’yi kurmak için Amerikan Goodyear International Corporation ile iş birliğine girdi. Bir fabrika ile faaliyete başlayan şirketin en önemli sermayesi, Tatko’nun tüm yurda dağılmış satış ağıydı.
Tatko ile Chrysler Corporation İstanbul’da ilk kamyon üretim tesisini kurdu. Türk yapımı ilk kamyon 1964 yılında montaj hattından çıktı.
Türkiye’deki ilk ve en büyük tuz rafinesi Billur Tuz, Tatko tarafından kuruldu.
Tatko, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki Atatürk Barajı için inşaat ve nakliye ekipmanlarını tedarik etti.
Çelik telli kamyon lastiklerinin Türk pazarına girmesi sonucu, Tatko soğuk sistem kullanan ilk lastik kaplama tesisini ve şirketini TATKAP adıyla kurdu.
Artan inşaat ve altyapı yatırımlarına hizmet vermek üzere TATKOTİM kuruldu. Bu şirket Ortadoğu ve Balkanlar’daki en büyük kaplama tesisi yatırımı olma özelliği taşımaktadır.
Türkiye’nin 1996 yılında Gümrük Birliği’ne katılmasıyla, lastik pazarına çok sayıda lastik markası girdi. Müşterilerin ve bayi teşkilatlarının artan çok markalı lastik tedariğini karşılamak amacıyla SERTAŞ şirketi kuruldu.
Türki Cumhuriyetlerin yatırım ihtiyacını gören Tatko, Kazakistan pazarının lastik ihtiyacını karşılamak için Kaz T-Rema International şirketini faaliyete geçirdi.
Türkiye Lastik sektöründeki 200’ün üzerinde kaplama tesisi; Tatkap ve Tatkotim şirketlerinin kaplama tesisi kurma ve yönetme konusundaki taleplerini karşılamak için TATKO OTOMOTİV kuruldu.
Tatko Otomotiv, Türkiye ve çevresindeki 17 ülkede kaplama tesisi kurulumu, eğitimi, makine ekipmanları, kauçuk ve hammadde ihtiyaçlarına kadar tüm hizmetleri sağladı.
Sertaş Lastik’ in 5 yıllık çok markalı lastik dağıtım tecrübesini, mağazacılık ve perakendeciliğe taşımaya karar veren Tatko, LastikPark markasını ve konseptini Türk tüketicisinin beğenisine sundu.
Çok markalı LastikPark konseptinin gördüğü yoğun ilgi sonucu pazardan gelen talepleri karşılamak amacıyla, ikinci bir marka konsept olarak HerLastik markası oluşturuldu.
Geçmişte Goodyear ile ortak üretim yapan Tatko, kendi adıyla lastik üretimini yaptırtmaya başladı. Tatko Lastik tarafından ürettirilen traktör ve yol dışı lastikleri 2014 Şubat ayında tüm Türkiye’de ve dünyada satışa sunuldu.
Kanallardaki uzmanlaşma ihtiyacı sonucu “LastikPark Kamyoncu” konsepti oluşturuldu. Bu konsept, Türkiye’nin ilk çok markalı kamyon lastiği perakende sistemi olmuştur.
Kazakistan pazarında elde edilen başarıların ardından Irak’ta, “Tire Management System” kısaltmasından ismini alan TMS kuruldu.
Tatko, 2012 – 2015 döneminde göstermiş olduğu Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına girme başarısından dolayı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından verilen “TOBB Türkiye 100” ödülünü almaya hak kazandı.
Ülkemizde yükselen yerli üretim atağına katkı sağlamak amacıyla, 2014 yılında zirai lastikler ile başlayan Tatko Lastik ürün gamına binek ve minibüs segmenti eklendi.
2019 yılında Lastik Vs markasını da bünyesine katan Tatko, 700’e varan tabelalı bayi yapılanmasına ulaşmıştır.